کد خبر 872990
تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۰
ظرف مسی

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در نامه‌ای مضرات و شرایط استفاده از ظروف مسی را تشریح کرد.

به گزارش مشرق، چند وقتی است که تبلیغات ظروف مسی در برنامه‌های آشپزی رسانه ملی به شدت رواج پیدا کرده، همین امر نیز باعث گرایش مردم به استفاده از این ظروف شده است. 

همین موضوع باعث واکنش زهرا عبدالهی مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت شد.

بیشتر بخوانید:

وی در نامه‌ای به دانشگاههای علوم پزشکی شرایط استفاده از ظروف مسی و مضرات مصرف غلط از این ظروف را یادآور شده است.

در این نامه با عنوان «آموزش رعایت اصول بهداشتی-تغذیه‌ای در استفاده از ظروف مسی»آمده است:‌

بهترین ظروف برای طبخ مواد غذایی ظروف مقاوم به حرارت هستند که به هیچ‌وجه مواد سمی را به مواد غذایی در حال طبخ وارد نمی‌کنند، ازجمله ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌ها و در مقابل بدترین ظروف برای طبخ غذا تفلون‌هایی هستند که دچار خراشیدگی هرچند کوچک شده است.

مس از یک طرف فلزی پرواکنش است و در مقابل حرارت با مواد غذایی واکنش نشان می‌دهد و در طولانی‌مدت بدن را دچار مسمومیت و حالت تهوع و استفراغ، اسهال و سردرد می‌کند و با اختلالاتی در عملکرد کبد، تشکیل گلبول‌های قرمز و عملکرد سیستم ایمنی بدن همراه است.

یکی از مضرات ظروف مسی اکسید شدن آنهاست که بسیار خطرناک است و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارند، پخت غذا در آنها صحیح نیست. مس قرمز به‌مرورزمان در مجاورت هوا اکسید می‌شود و به سبز و خاکستری تغییر رنگ می‌دهد که برای سلامت مصر است. استفاده از ظروف مسی در صورتی مجاز است که توسط یک لایه دیگر از فلز دیگر مثل قلع، استیل یا نیکل پوشانده شده باشد و به اصطلاح باید سفید شده باشد تا از ورود مس به غذا جلوگیری کند.

در صورتی که ظروف مس قلع‌اندود نشده باشد، ورود مس به غذا در طولانی مدت سبب تأثیر نامطلوبی بر احشا و اندام داخلی بدن شده و ذخیره شدن آن در کبد به مرور به از کار افتادن این عضو کمک می‌کند.

نکته قابل‌توجه اینکه قلع‌اندود شدن باید به صورت اصولی و بدون سرب انجام شده باشد، در غیر این صورت اگر قلعه همراه سرب باشد آسیب‌های غیرقابل جبرانی به بدن وارد خواهد کرد. سرب واردشده به بدن در کبد تجمع کرده و مسمومیت با آن به مراتب از مسمومیت با مس برای انسان خطرناک‌تر است و در طول زمان موجب آسیب به سیستم عصبی مغز و استخوان‌ها می‌شود و قطعاً کبد قدرت مبارزه با چنین چیزی را نداشته و شخص بیمار دچار مرگ تدریجی خواهد شد.

مس بهترین رسانای حرارت است و بسیار سریع و یکنواخت داغ می‌شود و ازجمله ظروفی است که سبب تخریب و آسیب به روغن‌های مصرفی درون آن می‌شود، بنابراین هنگام استفاده از این ظروف بهتر است از حرارت کم و متوسط استفاده شود.

استفاده از این ظرف باید بسیار با احتیاط و دقت صورت گیرد. مراجع علمی ازجمله سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از ظروف مسی را برای پخت‌ و پز به ویژه غذاهایی که ماهیت اسیدی  و ترش دارند توصیه نمی‌کنند؛ چراکه لایه‌های داخلی ظروف را از بین می‌برند و باعث ورود بیش از اندازه مس به غذا می‌شود و همچنین باعث اختلال در جذب کلسیم و آهن شده و در کبد رسوب می‌کند و باعث مسمومیت خواهد شد.

همچنین در هنگام طبخ غذا از قاشق‌های چوبی و پلاستیک استفاده شود چراکه قاشق‌های فلزی ممکن است به لعاب ظرف آسیب برساند یا خش بردارد. ظرف داغ را بلافاصله داخل آب سرد یا فریزر نباید قرار داد. ابتدا باید ظروف به تدریج خنک شود و سپس به آهستگی شسته تا لایه قلع‌اندود از بین نرود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 11
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۸
    56 0
    عجیبه والا!!! یه روز میگن بهترین ظرف برای غذا مس و یه روز میگن مضره!!!! گیج شدیم
    • سلام IR ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
      3 0
      شما نگا کن ببین کی میگه خوبه کی میگه بده به همین توجه کنی دستت میاد کی راست میگه.معلومه که سرمایه دار هیچوقت بد کالای مورد عرضشو نمیگه.
    • IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
      6 0
      وقتی ظرف مسی سیاه میشه از داخل باید بدی برات سفید کنن و دوباره ازش استفاده کنی. اینو مادربزرگ منم میدونست نیازی نیست این وزارت بهداشته بخیه کش و مافیای واکسن نگران سلامتی مردم باشن. هر موقع مردم خواستن به سنتهای درست نیاکانشون عمل کنن لیبرالها جلوش موضع گرفتن . چرا چون مثل این نمونه صنعت مس رونق میگیره و تفلونها و چدنهای اروپایی رو کسی نمیخره
  • IR ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    4 0
    این نامردیه تندی میگن ظروف مسی مضره در حالی که هیچکس ظروف مسی بدون قلع رو استفاده نمی کنه
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    3 1
    دوست عزیز 5 فلز غیر فعال که حتی قادر نیستند جایگزین H+ در اسید رقیق شوند عبارتند ار مس نقره جیوه طلا پلاتین. یعنی فقط نقره جیوه طلا پلاتین از مس ضعیفتر هستند. در این میان فلزی که بسیار فعال است و حتی با آب گرم واکنش میدهد آلومینیوم است که تشکیل هیدروکسید آلومینیوم میدهد چه برسد به اینکه محلول شما خاصیت اسیدی هم داشته باشد. جالب اینکه این فلز بسیار فعال که به علت فعالیت بالا حتی برای تقویت سوخت موشک استفاده میشود در ساخت ظروف به کار گرفته میشود!! اینکه گفته میشود مس فلزی فعال است کامل بی معنی بوده و نشان سواد پایین طرف مقابل میباشد.
  • فرهاد IR ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    2 0
    سلام من سفیدکننده ظروف مسی هستم ازاراک.لطفااطلاعات غلط به مردم ندید.اولامس فقط وفقط باقلع خالص سفیدمیشه ولاغیر.لایه ای ازقلع که روی مس قرارمیگیره به کمک کاتالیزورکه مابه اون نشادورمیگیم یک فلزخنثی است که هیچگونه واکنش بدی باغذانشون نمیده حتی تولیدنوعی یون میکنه که جذب اون درغذاکاملابرای بدن مفیدواثبات شده هست .البته مس قرمزبه هیچ عنوان برای غذاپختن نبایداستفاده کردکه درست فرمودندوکاملاسمی است حتماقبل ازاستفاده بایدبالایه ای ازقلع سفیدبشه که اگه درست وحرفه ای این کارانجام بشه درصورت استفاده ی مکررتادوسال به سفیدمجددنیازنیست تازمانیکه تغییررنگ دادوبه قرمزی زدمجددابایدسفیدبشه .
  • IR ۰۰:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    مضر و غیر مضر را تو ایران فقط کارخونه دارا تعیین میکنن نه وزارت بهداشت
  • مهماندار هواپیما IR ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    4 0
    از قدیم هم ظروف مسی را باید مسگری سفید می کرد تا بتوان استفاده کرد چون می دانستند که مس برای بدن مضر است حرف جدیدی نیست
  • مهماندار هواپیما IR ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    از قدیم هم ظروف مسی را باید مسگری سفید می کرد تا بتوان استفاده کرد چون می دانستند که مس برای بدن مضر است حرف جدیدی نیست
  • مهماندار هواپیما IR ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    از قدیم هم ظروف مسی را باید مسگری سفید می کرد تا بتوان استفاده کرد چون می دانستند که مس برای بدن مضر است حرف جدیدی نیست
  • مهماندار هواپیما IR ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    از قدیم هم ظروف مسی را باید مسگری سفید می کرد تا بتوان استفاده کرد چون می دانستند که مس برای بدن مضر است حرف جدیدی نیست
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 1
    همش تجارته... پول بده بگو که پخش کنن آب هم برای بدن ضرر داره میگن چششششم.
  • دیده بان US ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    2 0
    آقایان شیاد دیگه حناتون رنگی نداره شما همون بهتره برید بازارهای میلیارد دلاری دارو و عمل ها وآزمایش های بی خودتون رو بچسبید و دوستان و مافیاهای صهیونستی رو همه علمای طب اسلامی و مبتنی بر حکمت حاضر و گذشته تاکید داشته اند بر این ظروف البته با ملاحظه شرایط استفاده این شایعات دروغی بیشتر منسوب علم شماست که تازه از تخم سر در آورده و درمان انسان رو جز به جز می دونه و فاقد روح و فاقد شفا از جانب حضرت حق
  • م. ناظر AE ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    5 1
    این دکترها از این حرفها زیاد میزنند. ضمن رعایت احترام کامل به مدرکشان، خلاف دستورهایشان عمل کنید. اینها هوش و حواس و عقلشان دست سازمان غذا و داروی "آمریکا"ست.
  • استفاده كننده از ظروف مسي IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    خدايا حرف كي فبول كنيم تبليغات تلويزيون و كارشناس آن يا كارشناسان وزارت بهداشت خدايا تو به حال مردم رحم كن با اين مسئولين
  • IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    باز کاسبی یه عده خراب شد مس بد شد
  • سید IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    در ایران، از قدیم تا امروز مردم خود می دانسته اند که ظروف مسی را حتماً هرچند مدت یک بار باید قلع اندود کنند و اظهارات این خانم دکتر توضیح واضحات است و نیازی به تکرارشان نیست!
  • والی IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    1 0
    باسلام. خانم محترمی که اعلام کردید ظروف مسی مشکل و عوارض دارد سخت در اشتباهید . لطفا با استدلال و دلیل متقن بگو . برو بررسی بفرما ببین چرا شمالی ها هنوز فسنجون درست میکنند با اسومه داخل دیگ می چرخانند که اهن بگیره از زمان قدیم بوده و شما که این همه ادعای پزشکی با 4 تا کتاب پزشکی از خارج کشور میخونی بعداطلاعیه میدی ذهن مردم را خراب نکنید لطفا. برو ببین قران در خصوص . پروتیین ها و گوشتها و .. چه میگه .... در ضمن همکار شما دکتر روازاده ببین بعد ازتحقیق چقدر محاسن ظروف مسی را گفته . همه مردم کمبود اهن دارند بعد شما تبلیغ قرص اهن میکنی
  • شاغلام IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    2 0
    اره راس میگه خانم دکتر چون مادربزرگم از مادربزرگش تعریف میکرد همیشه بالا میاورد..الان متوجه شدم از ظروف مسی بوده...شاید ی خورده دیگه کنکاش کنم متوجه بشم مرگ جدم از ظروف مسی بوده !!!
  • ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    3 0
    باز هم درگیری وزارت بهداشت با طب سنتیمان. فاین تذهبون جناب قاضی زاده؟ نکنه میخواید مثل طب سوزنی از چین ظرف وارد کنید؟
  • IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    چون خیلی از آدما مطالعه ندارند و به طور سطحی مطالب رو از شبکه های اجتماعی می خونن و باور می کنند.
  • حقيقت IR ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    باور نكنيد . اين صحبت ها طراحي شده وارد كننده هاي ظروف شيشه اي يا همون پيركس هست نسل هاي قديمي از ظرف هاي مسي استفاده ميكردن وهم سالم تر از امروز بودن طب سنتي وطبيب هاي سنتي و اسلامي ظروف مسي را تاييد كرده اند مشرق قبل انتشار بايد تحقيق ميكردي
  • ناشناس IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    فروشندگان ظروف شيشه اي بازارشون كساد شده وبا اين طرفند دارن ظرف مس رو از چشم مردم ميدازن همين فروشنده ها ي بي انصاف وگرون فروش قيمت ثابت و منطقي ندارن
  • بهزاد IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    واقعا مردم و چی حساب میکنین شما .خجالت بکشین .تو کدوم ازمایشگاه تحقیق کردی که داری این حرفها را از خودت با مهده خالی میزنی .برو غذاتو بپز
  • IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    این غرب زده ها هم همش دنبال جایگزین کردن سبک سالم زندگی مردمن. چهارتا گنده گویی و حرف مثلا علمی میچسبونن به حرفاشون بگن ما راست میگیم
  • IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    شما تکلیف خودت رو مشخص کن بعد دستور بده...اگه تلویزیون میگه خوبه یعنی کارشناسی شده بررسی کردن ونتیجه گرفتن میگن خوبه و عمومیش میکنن. شما مادربزرگت توچی غذا درست میکرد که الان دکتر شدی؟ پس حرف الکی نزن و مردم را گیج نکن
  • IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۹
    0 0
    اينم تو زرد دروامد
  • محسن IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۸
    1 0
    سلام عالی بود عالی بود. در مورد ظروف مسی عالی بود .
    • انسیه محاب ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۴
      0 0
      اتفاقا عالی بود درسته که مادر بزرگها میگفتن ظرف مسی سفیدیش از بین بره ظرر داره ولی در عین حال خیلی ها نمیدونن من هم در عین حال که مادرم میگفت بازم شک داشتم زدم اینترنت تا از نظر علمی هم مطمن بشم ممنون از راهنمایتون

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس